Salut! Cu totii am auzit de SEO, insa acesta ramane in continuare, in mare parte, un taram al necunoscutului. In esenta, SEO are un singur scop - acela de a iti pozitiona site-ul cat mai bine in rezultatele Google, pe cuvintele cheie alese de tine. Spre exemplu, daca afacerea ta este un salon de cosmetica auto din Bucuresti, este extrem de important ca un potential client, in momentul in care cauta "cosmetica auto Bucuresti" sa te gaseasca pe tine. Indiferent de tipul de afacere, o pozitionare in primele rezultate ale Google este echivalenta cu succesul.
In continuare vom vorbi despre cum poti verifica gratuit, chiar acum, daca site-ul tau este optimizat SEO On-Page - si vom pune prioritate pe performanta si viteza de incarcare. De ce pe performanta si viteza de incarcare? Deoarece, in luna iulie 2018, Google lanseaza "Speed Update", actualizare ce va schimba algoritmii de ranking, punand mare accent pe performanta si viteza. Ce inseamna On-Page? Inseamna partea SEO ce tine cont strict de experienta utilizatorului pe site-ul tau.
1. Certificat SSL (securizare)
Certificatele SSL cripteaza informatiile transmise intre server si client. Informatiile criptate nu pot fi decriptate decat de serverul caruia ii sunt adresate. Acest lucru garanteaza ca informatiile trimise catre un site web nu pot fi furate sau modificate de catre persoane rau intentionate. Cum iti dai seama daca site-ul tau are certificat SSL? Trebuie sa te uiti la protocolul folosit pentru accesare, daca acesta este https atunci totul este in regula, daca este doar http, inseamna ca nu ai certificat SSL instalat. Exemplu afisare site securizat in Google Chrome:
Google tine cont si premiaza site-urile securizate prin SSL.
2. Gazduire in tara, pe server rapid de tip SSD (performanta, viteza de incarcare)
Este important ca site-ul sa fie gazduit pe un server din tara din care provin cele mai multe accesari. Daca activitatea ta se desfasoara in Romania atunci site-ul trebuie sa fie gazduit in Romania. De asemenea, este important sa ai un server cat mai performant, pe tehnologie de stocare SSD si cu resurse mari alocate (CPU, Memorie). Toate acestea asigura o incarcare mai rapida pentru client.
Google premiaza site-urile ce se incarca rapid.
3. Testul "Google Page Speed Insights" (performanta, viteza de incarcare)
Acest tool efectueaza o serie de teste asupra site-ului tau, la final oferind o nota pentru performanta desktop si mobila dar si sugestii de optimizare pentru obtinerea unui scor mai bun. Un scor relativ bun este considerat 80/100. Acceseaza Google Page Speed Insights.
Google premiaza site-urile ce se incarca rapid.
4. Testul "Test my site with Google" (performanta, viteza de incarcare)
Acesta este un tool relativ nou dezvoltat de cei de la Google ce testeaza viteza de incarcare a site-ului tau, oferind un rezultat exact cu privire la numarul de secunde necesare pentru ca site-ul tau sa fie incarcat integral. Acest rezultat il compara ulterior cu site-uri similare din domeniul tau de activitate. Un scor bun este cuprins intre 4-6 secunde, iar un scor foarte bun sub 3 secunde. Acceseaza Test my site with Google.
Google premiaza site-urile ce se incarca rapid pe mobil.
5. Testul "SEO Site Checkup" (general)
Aceasta aplicatie efectueaza o analiza extrem de detaliata, oferind la final un scor si rezultate detaliate cu privire la SEO. Pentru a mentiona doar cateva dintre verificarile pe care SEO Site Checkup le efectueaza: verifica etichetele de tip meta si corectitudinea acestora, etichetele de heading si ordinea acestora (de la h1 spre h6), densitatea cuvintelor cheie, verifica existenta unui fisier de tip sitemap, optimizarea fisierelor css si js, atributele ALT ale imaginilor, optimizarea pentru mobil, etc. Un scor bun este de peste 85/100. Acceseaza SEO Site Checkup.
Concluzie
Acestea sunt cateva teste pe care le poti efectua gratuit, pentru a iti face o idee generala despre optimizare SEO a site-ului tau. Daca nu esti multumit, ia in considerare o colaborare pe termen lung cu o agentie din domeniu. Speram ca informatiile mai sus prezentate ti-au fost de ajutor :). Multumim!